Kuchnia to jedno z tych pomieszczeń, w których podłoga jest narażona na trudne warunki. Woda, silne uderzenia, częste użytkowanie to tylko nieliczne zagrożenia dla podłogi w kuchni. Dlatego właśnie podłoga e kuchni musi być trwała, odporna na zabrudzenia i bezpieczna. Trwałość podłogi zapewnią płytki lub kafelki. Jedne i drugie są odporne na wodę i twarde. Dodatkowo, są odporne na zabrudzenia. Wybierając płytki lub kafelki należy wybrać te, które nie są śliskie. Wybór odpowiednich płytek i kafelków zapewni bezpieczeństwo w kuchni. Jednak nie wszystkie rodzaje podłóg będą tak bezpieczne czy trwałe. Dla przykładu, panele są wodochłonne i to może spowodować rozwój bakterii. Linoleum, po kilku latach może zrobić się śliskie podobnie jak słabej jakości płytki. Ponadto, panele są dużo mniej odporne na ścieranie niż kafle czy płytki. Patrząc na to, że w kuchni spędza się dużo czasu i wykonuje najróżniejsze czynności to podłoga powinna być bardziej odporna na ścieranie. Bardziej odporna na ścieranie jest podłoga drewniana, jednak jest dużo droższa niż panele. Dla osób pragnących mieć drewniany motyw na podłodze w kuchni, są płytki z imitacja drewna. Producenci stworzyli takie właśnie płytki z imitacją drewna, aby osoby chcące mieć drewnianą podłogę w kuchni, mogły pójść na pewien kompromis i taka mieć.
Jak wybrać podłogę do kuchni?
